بحران محیط زیست در ایران؛ وقتی اولویت‌ها جان مردم را به بازی می‌گیرند

بحران محیط زیست

آلودگی هوای ایران از سال‌ها قبل به یک بحران جدی تبدیل شده و حالا کارشناسان محیط زیست هشدار می‌دهند که ادامه روند فعلی می‌تواند پیامدهای جبران‌ناپذیری برای سلامت مردم و منابع طبیعی کشور داشته باشد.

اسماعیل کهرم، مشاور پیشین سازمان محیط زیست، با صراحت می‌گوید: «مازوت می‌سوزانیم و هوا را آلوده می‌کنیم، و در همان زمان تنها عاملی که می‌تواند آلودگی هوا را پاک کند، یعنی جنگل‌ها و درختان، را هم نابود می‌کنیم.»

مازوت؛ عامل اصلی آلودگی: کهرم با اشاره به استاندارد جهانی سولفور در مازوت تأکید کرد: «مازوت ایران هفت برابر استاندارد جهانی سولفور دارد و اگر در آب یا خاک بریزد، موجب مسمومیت موجودات زنده و منابع آب می‌شود؛ اگر در هوا بسوزد، صد درصد سرطان‌زا است.»
وی هشدار داد که ادامه استفاده از مازوت در نیروگاه‌ها، حتی در شرایطی که گاز موجود است، جان مردم را به خطر می‌اندازد.

وارونگی هوا و تشدید بحران: پدیده وارونگی هوا (Inversion) در زمستان، موجب می‌شود دود خودروها، کارخانه‌ها و نیروگاه‌ها در سطح زمین محبوس شود و آلودگی شدیدتری ایجاد کند. این شرایط نان می‌دهد که بحران آلودگی، تصادفی نیست و به مدیریت نادرست منابع سوخت بازمی‌گردد.

جنگل‌ها؛ قربانی دوم: کهرم به وضعیت جنگل‌های زاگرس و هیرکانی اشاره کرد و گفت: «جنگل‌ها یک سوم منابع آب کشور را تأمین می‌کنند، اما با همین روش، بخش عمده‌ای از جنگل‌ها نابود شده و گونه‌های بومی جای خود را به گونه‌های غیر بومی مانند اوکالیپتوس داده‌اند.»

وی با مقایسه عملکرد ایران و پاکستان افزود: «پاکستان در سال‌های اخیر جنگل‌های خود را از ۵ میلیون هکتار به ۱۱ میلیون هکتار رسانده، اما ایران بیش از نیمی از جنگل‌های خود را از دست داده است.»

کهرم تأکید کرد: «با وجود خودروهای غیر استاندارد و کیفیت پایین بنزین، اثر مازوت در آلودگی هوا به مراتب بیشتر است. برای کاهش آلودگی، تنها راهکار واقعی استانداردسازی مازوت و حفاظت از جنگل‌هاست، اما اولویت‌ها چیز دیگری است.»

دامه روند فعلی نه تنها سلامت مردم، بلکه منابع طبیعی و آینده محیط زیست کشور را تهدید می‌کند. تا زمانی که مدیریت سوخت و حفاظت از جنگل‌ها در اولویت قرار نگیرد، بحران آلودگی هوا ادامه خواهد داشت و پیامدهای آن در سال‌های آینده شدیدتر خواهد شد.